Sfaturi de securitate

Infractorii diversifică în mod constant abordarea, utilizând mijloace diferite: e-mail-uri, contactare directă prin platformele de rețele sociale, SMS-uri sau apeluri telefonice. Aceștia pot susține că sunt chiar angajați ai băncilor și vizează orice persoană.

Cardul bancar este un instrument folosit doar pentru plăți. Pentru încasări ai nevoie doar de contul bancar.

De aceea, datele cardului (numărul, data de expirare și codul CVV2) NU îi sunt necesare unei persoane care dorește să îți trimită bani. Indiferent de modalitatea prin care îți sunt cerute aceste informații, când trebuie să încasezi bani, NU trimite și nu completa câmpuri cu datele cardului tău.

Nu trimite codurile de autorizare persoanelor care susțin că vor să îți trimită bani. Informațiile despre card și codurile de autorizare le oferă permisiunea de a efectua plăți din contul asociat cardului tău.

Fii precaut atunci când primești sau ți se cere să accesezi anumite link-uri, indiferent de platforma prin care ai primit aceste link-uri.

Asigură-te că adresa website-ului din bara de navigare începe cu „https”, semn că aceasta este securizată. O adresă care începe cu „http” trebuie să te facă atent că pagina de destinație nu este una sigură. De asemenea, întotdeauna verifică dacă URL-ul paginii pe care vrei să o accesezi este cel corect.

Fii atent la limbajul persoanei cu care comunici.

Dacă modul de exprimare este incorect, mesajul este incoerent și conține greșeli de ortografie, pot fi semnele unei tentative de fraudă.

Bune practici în cazul în care ai căzut pradă unui atac:

  • Anunță imediat banca și cere blocarea cardului tău, dacă ai oferit datele confidențiale ale cardului unui utilizator suspect;
  • Blochează numărul de telefon al utilizatorului suspect;
  • Verifică dacă ai completat și alte date confidențiale cum ar fi parolele contului de e-mail sau a contului netu.ro. În acest caz, schimbă urgent parolele;
  • Depune o plângere la Poliția Română;
  • Trimite-ne link-ul paginii false sau capturi de ecran cu mesajele primite pentru a încerca să identificăm utilizatorul și pentru a-l bloca de urgență.

Netu.ro este un site de anunțuri și nu are obligația de a controla modalitatea de utilizare a informațiilor oferite de utilizatori pe această platformă sau în afara acesteia. În cazul în care un potențial cumpărător îți prezintă o propunere suspicioasă te sfătuim să raportezi utilizatorul și să faci o sesizare poliției/ băncii tale în legătură cu acest utilizator, iar noi le vom furniza ulterior acestora toate informațiile solicitate.